A Diósgyőri Stadion VIP termében megtartott sajtótájékoztatón előbb a klub részéről dr. Világi Péter, kommunikációs - és marketing igazgató beszélt az előzményekről. Az autósporttal kapcsolatos személyes élményeken túl megjegyezte: már a klub huszadik szakosztályának megalakulását jelenthetik be, ami egy hosszú, építkező munkának az eredménye.

- A futball után világviszonylatban is a technikai sportok számítanak a legnépszerűbbnek, ami igaz hazánkra, Borsod megyére és Miskolcra pedig végképp - tette hozzá dr. Világi Péter. - Szűkebb környezetünkben hosszú évtizedek óta szenvedélyesen szeretik a ralit és a többi autósportot, amit a környéken megrendezett események iránti óriási érdeklődés is alátámaszt. Miskolc rengeteg legendás versenyzőt adott a magyar autósportnak, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy a DVTK családjához három olyan kiválóság csatlakozott, akik bajnoki címekkel, remek eredményekkel rendelkeznek.

 

A DVTK Autósport Szakosztályának megalapítása lassan egy éves folyamatnak az eredménye. Adamovits Márk, több hazai ralis esemény főszervezője és a klub elképzelései találkoztak egymással. Mivel a Diósgyőr és a rali, valamint a ralikrossz is rendkívül népszerű, így minden érintett abban bízik, hogy gyümölcsöző lesz az együttműködés.

- Ennél az asztalnál mindannyian diósgyőri érzelműek vagyunk - tette hozzá Adamovits Márk, szakosztályvezető. - Másfelől imádjuk a technikai sportokat, és most ezt a két dolgot sikerült egyesíteni. Ezt a bejelentés korábbra terveztük, de sok minden egyébbel a koronavírus járvány ezt is megnehezítette. Most viszont minden akadály elhárult, így örömmel jelenthettük be, hogy a következő időszakban három versenyző is a DVTK színeiben indul a hazai és a nemzetközi futamokon.

A DVTK SE tagjaként váltotta ki az idei versenyzői licencét a korábbi kétszeres abszolút magyar ralibajnok - 2009 és 2018 - Hadik András. A csapatukat hosszú évek óta „kékeknek" hívják a sportág berkein belül, mostantól viszont a piros-fehér színösszeállítás is domináns lesz az esetükben. Ha nem is az autó esetében, de a szívükben biztos.

- A koronavírus megjelenése előtt már indultunk egy külföldi futamon, és két Rally3-as tesztversenyen is részt vettünk, Kisvaszaron és Ózdon. Mindkét alkalommal a DVTK SE tagjaként szerepeltünk ezeken a rendezvényeken - fogalmazott Hadik András. – Ezt ugyan akkor még nem reklámoztuk, hiszen a sajtótájékoztató csak most zajlott le, ettől függetlenül többen is kiszúrták mindent a nevezési listában. Nagyon örülünk, hogy így alakult, hiszen a stadiontól két utcára dolgozunk, Diósgyőrben lakunk, minden ezer szállal ehhez a városrészhez köt. 1993 óta ralizom, az első licencemet a Nyíregyházi Volán Dózsánál váltottam ki. Az is egy nagy egyesület volt, aztán eltűntek ezek a klubok, mindenki magának oldotta meg a versenyzést. Ennek viszont nagyon örülök, hogy most a DVTK fantáziát, lehetőséget lát a raliban.


Az ugyancsak magyar bajnok Spitzmüller Csaba is csatlakozott a piros-fehérekhez. Az egykori nagy közönségkedvenc az elmúlt években a ralikrossz bajnokságban indult, idén ebben az egyre népszerűbb sorozatban lesz látható.

- Sokan nem tudják, hogy gyermekkoromban kajakoztam az MVSC színeiben. Mindig a DVTK sportolóival kellett megküzdeni, sokszor irigykedtünk is rájuk, hogy ők a nagy Diósgyőr versenyzői. Szerettem volna egyszer én is csatlakozni ehhez a klubhoz, ami most valósult meg. Néhány éve a Miskolc Rallye idején az egész futballcsapatot megautóztattuk, nagyszerű kapcsolat alakult ki a játékosokkal. Ebben a városban és a megyében a focit és a technikai sportokat is imádják, nagyszerű ötletnek tartom, hogy a sokak által szeretett klub részévé válhattunk.

A magyar ralibajnokság ORC kategóriájában induló Friedmann Zsolt autója már DVTK festést kapott. A feltörekvő versenyző nagy kedvvel és elszántsággal vetette bele magát az új kihívásba, ami a pályafutásában egy új szakasz kezdetét jelenti.

- Tősgyökeres miskolciként és DVTK szurkolóként hatalmas megtiszteltetés, hogy sportolóként is csatlakozhattam a klubhoz - szögezte le Friedmann Zsolt. - A Bükk-hegység lehetőségeit is kihasználva Miskolc számos kiváló autóversenyzőt kinevelt az évtizedek alatt, s bízunk benne, hogy ez ezután is így lesz. Ha a rali és a DVTK multisportklub között eredményes lesz ez a fúzió, akkor ebből mindenki csak profitálhat. Elindultunk egy úton, bízom benne, hogy a jövőben még több miskolci és borsodi tehetséges versenyző csatlakozik majd hozzánk.

Hadik András és Kertész Krisztián jövő hét végén a szlovéniai Velenje Rallye-n tartja a hazai bajnokság előtti főpróbát, majd ezután július közepén Friedmann Zsolttal együtt a szezonnyitó Steelvent Salgó Rallye-n szállnak harcba a bajnoki pontokért. Spitzmüller Csabát pedig az idei Rallycross bajnokságban a Supercars kategóriában láthatják majd a technikai sportok kedvelői és a DVTK szurkolói.

A DVTK szakosztályai a csatlakozás sorrendjében

  1. Labdarúgás
  2. Kosárlabda (2013. február 21.)
  3. Sakk (2014. augusztus 15.)
  4. Birkózás (2015. január 23.)
  5. Jégkorong (2015. július 22.)
  6. Asztalitenisz (2015. szeptember 4.)
  7. Női labdarúgás (2016. június 1.)
  8. Röplabda (2017. július 4.)
  9. E-sport (2017. július 6.)
  10. Short track (2017. december 13.)
  11. Női jégkorong (2017. december 13.)
  12. Judo (2018. július 26.)
  13. Muaythai (2018. november 29.)
  14. Műkorcsolya (2018. december 3.)
  15. Atlétika (2019. április 11.)
  16. Darts (2019. április 11.)
  17. Kajak-Kenu (2019. április 11.)
  18. Kerékpár (2019. április 11.)
  19. Triatlon (2019. április 11.)
  20. Autósport (2020. június 30.)